1mod.io
Sosyal Medya
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Giriş
  • Kayıt
  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Kitaplarım
  • Sunumlarım
  • Hürriyet
  • Hukuk
  • İktisat
Hürriyet Hukuk İktisat
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Anasayfa HÜRRİYET

İSLAM DEVLETİ

M.Ali KAYA M.Ali KAYA
6 Nisan 2021
HÜRRİYET
0
İSLAM DEVLETİ
Share on FacebookShare on Twitter

M. Ali KAYA
İslam ve Kur’an Devlet öngörmez. Kur’an devlet kurun demez. İslamın devleti, bayrağı, parası olmaz. Bunlar insanların ihtiyaçlarından kaynaklanır. Bir defa DEVLET, idareci demektir.

Devlet milletten önce vardır. Çünkü bir ailede bile bir idareci vardır. Sonra kabile, sonra millet olmuştur. Kabile reisi ve milletin seçtiği idareci de ihtiyaca göre idari kurumlarını kurmuş ve devlet ortaya çıkmıştır.

Devlet, ırkîdir. Yani milletlerin devleti olur. Türk milletinin devleti Türk, Arapların Arap, İngiliz, Fransız, Alman, Çin, Japon vs. Bir milletin içinde azınlıklar varsa bunlar tebaadır; devleti ele geçiremezler. Köyde bile akrabası çok olan muhtar olur. Ancak modern ve kültürlü toplumlarda şahıs yerine kurum hakimdir ve devlet kurumlar bütünüdür. Toplumu idare eden o zaman tek kişi olmaz, seçim, liyakat, beceriye dayanan siyasi yapılanma ortaya çıkar. Demokrasi, Oligarşi vb. sistemler devleti, dolayısıyla milleti idare eder.

Din ve İslamiyet iman ve buna dayalı prensipler bütünüdür. Bu prensiplerin hakimiyeti dinin ve İslam’ın hakimiyeti demektir. Mesela, topluma iman, doğruluk, adalet ve ahlak hâkim olursa orada din ve İslamiyet hakim demektir. İslam’ın hakimiyeti bir partinin, bir şahsın, bir milletin hakimiyeti değildir. şahıs, parti, millet ve devlet dine hizmet edebilir. Din ilahi olduğu için bütün bunların üstündedir. Din milletlerin ve devletlerin üstündedir. Herhangi bir devletin, milletin ve partinin tekelinde olmaz. O zaman din alet edilmiş olur.

İslamiyet idari prensipler getirmiş ve “Ey insanlar!” diyerek tüm insanlara bunları emretmiş ve tatbikini istemiştir. Peygamber de bunu uygulayarak göstermiştir. bunlar doğruluk, adalet, meşveret, liyakat, hürriyet ve hukuk karşısında tüm insanların eşit olması gibi temel prensiplerdir. Kim bu prensipleri devlete hakim kılarsa o “İslam Devleti” olur.

Peygamberimiz (sav) bir devlet kurmamıştır. Bir sistem kurmuştur. Bu sistem tüm dünya insanlarına örnek bir sistemdir. Buna “Asr-ı Saadet” denmiştir. Asr-ı Saadet demek “Hürriyetin, adaletin, meşveretin, seçimin, kanun karşısında eşitliğin ve liyakat esasına göre memuriyetin” en güzel örneklerini vermiştir. Tüm dünya devletlerine örnek olmuştur.

Günümüz Demokrasi ve Cumhuriyet rejimleri şayet Asr-ı Saadetteki bu prensipleri devletlerine hakim kılarlarsa o zaman dünyada “Hürriyetçi Demokrasi” hakim olur. İnsanlık henüz bu mertebeye ulaşmış değildir.

Biz Nur Talebelerinin görevi “Asr-ı Saadeti” günümüze taşımaktır. Bunun nasıl olacağını Risâle-i Nur göstermiştir. Bunun için Nur Talebeleri sahabeleri ve üstatlarını takip ederek Hürriyetçi ve Demokrattırlar.

Bu konuda Nur Talebeleri diğer müçtehitlerin kendi zamanlarının şartlarına göre fetva veren ve padişaha itaati sağlamayı amaçlayan fıkhî hükümlerine uymak durumunda değiller. Bu konuda Bediüzzaman’ı takip etmek durumundadırlar. Çünkü zaman değişmiş ve asır başkalaşmış, padişahlık bitmiş ve Demokratik Devletler dönemi açılmıştır.

Etiketler: adaletAraplarAsr-ı SaadetDin ve İslamiyethürriyetHürriyetçi Demokrasiİslamİslam DevletimeşveretTürkler
M.Ali KAYA

M.Ali KAYA

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN ÇOK PAYLAŞILANLAR

HÜRRİYET NEDİR?

SİYASAL İSLAM NEDİR?

Hz. HÜSEYİN’İN HÜRRİYET ve HUKUK MÜCADELESİ

ÜRETİMİN GÜCÜ

HÜRRİYET VE DEMOKRASİ İSTEMEYENLER

HÜRRİYET-İ ŞER’Î

YAZI ARŞİVİ

Copyright © 2021 - Her hakkı saklıdır

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Kitaplarım
  • Sunumlarım
  • Hürriyet
  • Hukuk
  • İktisat

Hoşgeldiniz

Hesabınıza Giriş Yapın

Şifremi Unuttum Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formları doldurun

Tüm Alanları Doldurun Giriş

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş